1.eAukce 100 + 100 ArtKabinet 25.2.2021

1.eAukce 100 + 100 ArtKabinet 25.2.2021

ArtKabinet Zíka nabízí svá umělecká díla jednak přímo v obchodě nebo prostřednictvím eshopu. Nyní jsme se rozhodli rozšířit způsob prodeje o eAukce neboli internetové online aukce. Využívat budeme platformy společnosti LiveBid, která nebízí virtuální prostor pro konání tohoto typu aukcí.

Ve skutečnosti to znamená, že na jejich stránkách je umístěn aukční katalog nabízených uměleckých děl. Na jednotlivá díla lze kdykoliv před aukcí přihazovat, poté v momentě aukce probíhá položka po položce aukční prodej s přímým přihazováním. Sběratel si tak může vybrat, který způsob přihazování mu více vyhovuje.

2 3

Rozdělení na dvě kolekce je záměrné. Dlouhodobě se specializujeme na nabídku moderního skla, chceme tak pravidelně našim zákazníkům nabízet kolekce uměleckého skla 20. a 21. století. Zastoupené budou jak levnější sériově zhotovené návrhy, tak i ateliérová díla známých českých sklářů. Druhá kolekce bude proměnlivá – nyní jsme získali zajímavou kolekci porcelánové plastiky, kterou jsme doplnili klasickou nabídkou starožitností a obrazů.

4 5

 

V kolekci skla je zastoupena většina velikánů moderního českého skla. Od Františka Víznera nabízíme větší množství sběratelsky zajímavých váz zhotovených ve sklárně Škrdlovice. René Roubíček je prezentován dvěma díly. Korál je jeho slavné dílo hutně modelované z barevného skla sklářským mistrem Josefem Rozinkem v 70. letech. Druhé dílo Mísa z roku 2005 je zhotovena ve spolupráci s dalším sklářským mistrem Jiřím Pačinkem a je typickou ukázkou jeho osobitého expresivního stylu. Na trhu vzácná je 39 cm vysoká váza od Karla Wünsche s názvem Fuga na B.B. Tato váza je galerijní ukázkou jeho novátorského přístupu k broušení vrstveného skla. Další autor, který se na českém trhu vůbec nevyskytuje, je Štěpán Pala. Tento vynikající slovenský sklář, žák Václava Ciglera, pracuje s optickým sklem a netypickým způsobem ve své tvorbě používá skleněné čočky v kombinaci s barevným sklem. Nabízené dílo Křídlo pochází ze soukromé sbírky v Haagu a podařilo se nám získat fotografii kresby díla ze skicáře autora. Galerijní kvalitu mají i nabízená díla od Bohumila Eliáše a Miloslava Klingera. Sběratelsky atraktivní je kolekce skla v bruselském stylu zhotovená kolem roku 1960. Součástí jsou dvě barevné vázy od Jana Gabrhela, vysoká váza od Ladislava Olivy nebo vrstvená váza od Miroslava Hrstky. V nabídce je i řada současného designového skla například od Bořka Šípka nebo Vladimíra Kleina.

6

V kolekci starožitností je sběratelsky velmi atraktivní sbírka 35 porcelánových tanečnic ve stylu art deco. Ve sbírce jsou zastoupeny jak české, tak i německé porcelánky. V poslední době je sběrateli vyhledávaná habánská fajáns, nabízíme rozměrnou oválnou mísu se žlutou glazurou. Pestrá je i nabídka biedermeierového skla, kde převažují sklenice různých barev a technik. Investičně zajímavá je drobná kolekce briliantových šperků. Mezi obrazy vyniká dílo od pozapomenutého českého malíře tvořícího ve Francii Václava Sochora s názvem Pravda nebo sen. Ve své době ceněný malíř dílo vystavil na souborné výstavě v Klementinu a je uvedeno i v Tomanově slovníku. Atraktivní je i secesní obraz Žena v zahradě od Aloise Kalvody. Dílo inspirované vídeňskou secesí pochází z roku 1910 a potvrzuje, že autor byl nejenom vynikající krajinář, ale i figuralista.