2.eAukce 100 + 100 ArtKabinet 20.5.2021

2.eAukce 100 + 100 ArtKabinet 20.5.2021

Naše první on-line aukce proběhla koncem února a byla velmi úspěšná, z dvou stovek položek jsme prodali sto třicet předmětů. Za to Vám děkujeme. Ověřili jsme si, že tento způsob prodeje sběratelům a milovníkům umění vyhovuje, proto jsme připravili druhou aukci ve stejném formátu. Tato aukce proběhne 20. května a opět nabídneme sto kusů moderního skla a sto kusů obrazů, grafik a užitého umění.

Ohledně vyvolávacích cen se snažíme, aby byly pro kupující atraktivní, ale zároveň aby odrážely skutečnou hodnotu děl. Natolik si vážíme umění, že jej nechceme ponižovat nesmyslně nízkými cenami.

136 151

V kolekci moderního skla se nám podařilo získat díla skutečně galerijních kvalit. Formátem menší, ale esteticky originální Objekt – váza od Františka Víznera pochází z roku 2005. Hranol temně zeleného, matného skla je doplněn bílozeleným lesklým středem s otvorem. V tomto případě pracoval autor se dvěma sklovinami na jednom objektu, což je pro něj nezvyklé. V aukci nabízíme dvě rozměrná díla ze sbírky Jiřího Bohdálka – historika moderního skla a kurátora mnoha sklářských výstav. Jedná se o jedno z nejoriginálnějších děl Vladimíra Kleina s názvem Křehký vztah a monumentální tavenou plastiku Jana Exnara z roku 1999 s názvem Královna. Bohumil Eliáš jako jeden z prvních českých sklářů se zabýval tvorbou malovaných objektů. Kolem roku 1993 zhotovil menší sérii děl jednotného tvaru – kužele - pokrytých výraznou malbou. Na aukci jsou zastoupeni i další významní skláři – Pavel Hlava, René Roubíček nebo Tomáš Hlavička. A opět nabízíme nejenom autorské unikáty, ale i výrazné designové objekty pocházející ze sériové produkce 2. poloviny 20. století.

35 64

Druhá stovka uměleckých předmětů zahrnuje široké spektrum obrazů, kreseb, grafik, skla, porcelánu a nově i koberců. Mezi kresbami vyniká velká kresebná studie rukou od Jana Preislera. Jedná se o studii ke slavnému obrazu Jaro chovaný v Západočeské galerii v Plzni. Nabízená kresba má pozůstalostní razítko autora a pochází z majetku prof. Jiřího Kotalíka. Na trhu se vzácně vyskytuje raná tvorba Květy Válové. V nabídce máme komorní dílo Dvě postavy z roku 1969, které věrně odráží atmosféru po okupaci v Čechách. ArtKabinet se dlouhodobě zaměřuje na kvalitní nabídku nejenom moderního, ale i historického skla. Doufáme, že oslovíme sběratele biedermeierového skla nabídkou předmětů z hyalitového a lithylinového skla. Neprávem opomíjená je meziválečná produkce sklárny Moser. Světově unikátní jsou návrhy Heinricha Hussmanna ze skel barvených selenem a dalšími vzácnými kovy. Toto sklo totiž mění barvu v závislosti na druhu světla. Špičkovou kvalitu má váza Únos Hippodamei od jednoho z nejlepších řezáčů skla firmy Lobmeyr Augusta Bischofa. Tato váza je jeho nejslavnějším návrhem, shodná váza se před několika lety dostala do sbírek Kamenickošenovského muzea skla, kde jí poté uspořádali výstavu. U vázy je vynikající jak návrh plný pohybu a dramatičnosti, tak i naprosto perfektní provedení technikou hluboké řezby.

I v této aukci Vám přejeme, ať si vyberete poklad, který Vám bude dělat radost.