4.eAukce 100 + 100 ArtKabinet 30.9.2021

4.eAukce 100 + 100 ArtKabinet 30.9.2021

Na jaře jsme pro Vás připravili tři aukce, na které navazujeme první podzimní aukcí, která se koná 30. září prostřednictvím portálu www.livebid.cz. Opět nabízíme kolekci sto kusů moderního skla a sto kusů dalšího výtvarného umění.

179 181

Mísy se špičkou od Františka Víznera jsou považovány za vrchol nejenom autorovy tvorby, ale i vůbec českého poválečného sklářství. O jejím takřka ikonickém postavení svědčí umístění těchto mís v nejvýznamnějších světových galeriích poválečného designu a umění. Do aukce se nám podařilo získat mísu ze zelené škrdlovické skloviny pocházející z 80. let. Dále nabízíme řadu galerijních děl od dalších významných sklářských výtvarníků – Pavla Hlavy, René Roubíčka, Tomáše Hlavičky, Bořka Šípka, Mariána Karla nebo Jaromíra Rybáka. A opět nabízíme nejenom autorské unikáty, ale i výrazné designové objekty pocházející ze sériové produkce 2. poloviny 20. století.

65 87

Druhá stovka uměleckých předmětů zahrnuje široké spektrum obrazů, kreseb, grafik, skla, porcelánu a šperků. Ze sbírky Otto Kočího, zakladatele muzea Františka Kavána v Jilemnici a předního znalce porcelánu pochází rozměrný raný akt od Ludvíka Kuby, Zimní krajina Františka Kavána a řada drobných akvarelů. V kolekci historického skla nabízíme dva exponáty skutečně muzejních kvalit. Jedná se o biedermeierovou konvičku a flakon ze sbírky Hugo Poláka. Obojí pochází z rafinérie Friedricha Egermanna z 30. let 19. století. Konvička je zhotovena z červeného hyalitového skla, povrch je pokryt zeleno béžovou lazurou, což byl Egermannův vynález. V literatuře není doložena žádná jiná konvička z této skloviny. Stejně tak je unikátní i flakon. Je zhotoven z modrého agatinového skla v Buquojských sklárnách, poté je zušlechtěn zelenou lazurou opět Friedrichem Egermannem. Carl Klimt byl jedním z nejznámějších návrhářů vídeňské secesní keramiky. Jeho nejslavnějším návrhem jsou putti s girlandami květů. V naší aukci nabízíme vzácně dochovaný pár ve vynikajícím stavu.

I v této aukci Vám přejeme, ať si vyberete poklad, který Vám bude dělat radost.