Kolekce vzácných knih ze sbírky Josefa Nováka v 5. eAukci dne 2. 12. 2021

Kolekce vzácných knih ze sbírky Josefa Nováka v 5. eAukci dne 2. 12. 2021

V tomto roce jsme pro Vás připravili již pátou, předvánoční aukci. Bude se konat prostřednictvím portálu www.livebid.cz, kde je umístěn náš aukční katalog nabízených uměleckých děl. Opět nabízíme kolekci sto kusů moderního skla a sto kusů dalšího výtvarného umění. Nabídka je rozšířšna o kolekci vzácných knih ze sbírky Josefa Nováka.

F2 F3

Josef Novák byl vnukem zakladatele velkoobchodu s textilem a galantérií Josefa Nováka (1855 – 1906), který se do povědomí Pražanů nesmazatelně zapsal postavením prvního obchodního domu U Nováků ve Vodičkově ulici. Známý secesní dům postavil architekt Osvald Polívka, autorem rozměrné mozaiky na fasádě byl Jan Preisler. V tomto domě mimo jiné sídlilo Varieté U Nováků a později Osvobozené divadlo. Majitel sbírky knih, vnuk zakladatele, Josef Novák se oženil v roce 1918 s Libuší Bartoňovou, členkou významné východočeské průmyslnické rodiny podnikající v textilnictví. Došlo tak ke spojení dvou významných podnikatelských rodin. Cyril Bartoň, otec Libuše, zakoupil v roce 1910 Zbraslavský zámek a v roce 1912 získal od císaře šlechtický titul a predikát z Dobenína. Josef Novák byl významným mecenášem a sběratelem umění, vedle knih sbíral obrazy a především vybudoval jednu z největších dobových kolekcí českých mincí.

F4 F5

Vzácné knihy, nabízené v této internetové aukci mají bohemikální charakter, byly vydány buďto v Čechách, nebo mají blízký vztah k Čechám. Vzácné jsou především předbělohorské tisky Daniela Adama z Veleslavína, Bartoloměje Netolického z Netolic nebo Jana Kosořského z Kosoře. U něj vydanou největší předbělohorskou knihu – Kosmografii Českou Sebastiana Münstera z roku 1554 nabízíme dokonce ve dvou exemplářích. Historicky zajímavá je Evangelická postila z roku 1602, která má na předsádce napsaný děděné vlastnictví rodinou Bartoňů, jedná se tedy o rodinou knihu této rodiny (viz foto). Sběratelsky vzácná je Topographia Bohemia Matthäuse Meriana z roku 1650 včetně grafických příloh, nechybí ani dvě Hollarovy veduty Prahy (viz foto). Zastoupené jsou i topografické knihy 19. století. Vizuálně atraktivní je kniha se 14 kolorovanými mědirytinami významných českých památek od F. Wolfa z roku 1798 (viz foto).

I v této aukci Vám přejeme, ať si vyberete poklad, který Vám bude dělat radost.