6.eAukce ArtKabinet 17.2.2022

6.eAukce ArtKabinet 17.2.2022

V loňském roce jsme pro Vás připravili pět úspěšných aukcí, na kterých jste si zakoupili přes pět set uměleckých děl. Letošní rok otvíráme únorovou aukcí, ve které nabídneme umělecká díla ze dvou soukromých sbírek. Obě sbírky mají těžiště v sakrální lidové tvorbě 19. století s přesahy do baroka. Kolekce byly doplněny obrazy a grafikami. Aukce se koná prostřednictvím portálu www.livebid.cz.

F2 F3

Nejcharakterističtějším projevem lidového umění 18. a 19. století se stalo řezbářství, keramika a podmalby na skle. Anonymní mistři zhotovovali nepřeberné množství variant Ježíšků, Madon a svatých patronů, které okouzlují svojí fantazií, originalitou a kouzelnou naivitou. Díky tomu se stalo lidové umění sběratelským artiklem již na konci 19. století. V této době sběratelé oceňovali především lidovost, jako ryzí projev národního umění. Svojí sběratelskou atraktivitu neztratilo lidové umění ani po druhé světové válce. V té době bylo vyhledávané především jako hodnotná dekorace venkovských stavení, která se stávala útočištěm intelektuálů před neoblíbeným režimem. V této atmosféře vznikaly v 60. a 70. letech obě sbírky nabízené v únorové aukci. Majitelům se podařilo nashromáždit kolekce drobných dřevořezeb se sakrální tematikou z oblasti Čech, Bavorska a Moravy. Sbírky byly vkusně doplněny podmalbami a několika kusy keramiky.

F4 F5

Interiéry sběratelů byly kombinovány s moderním uměním. To ale nebylo sbíráno se sběratelskou koncepcí, spíše odráželo vkus a povahu majitele. Atraktivní je obraz od Lva Šimáka z roku 1928 s tehdy aktuální sociální tematikou. Větší množství grafik a kreseb zahrnuje autory jako František Tavík Šimon, Adolf Hoffmeister, Alfréd Justitz, Jiří Anderle a další.

I v této aukci Vám přejeme, ať si vyberete poklad, který Vám bude dělat radost.