Veletrh starožitností Antique duben 2019

Veletrh starožitností Antique duben 2019

Pražský veletrh starožitností Antique probíhá vždy na jaře a na podzim a je pořádán již více než dvacet let. Posledních devět let je umístěn do historických prostor Novoměstské radnice. Jednotliví vystavovatelé se musejí vypořádat se specifickým prostorem plným zákoutí, historických detailů a nepravidelností. My jsme se rozhodli tohoto veletrhu zúčastnit a představit Vám naši nabídku uměleckých děl. Historický prostor vnímáme jako výzvu. Proto jsme oslovili spřízněnou architektku, která nám navrhla elegantní stánek v „našem“ duchu.

Nabídku jsme sestavili jako průřez umění posledních tří století. Vůbec nejstaršími díly jsou dva grafické listy z konce 16. století – známý pohled na Prahu od Franze Hogenberga a Pokušení sv. Antonína od Agostina Carracciho. Jedním z nejvzácnějších exponátů bude benátský barokní trůn z doby kolem roku 1720. Vedle špičkové řezby andělů je na něm zajímavá i jeho historie. Původně vlastnil pár těchto křesel v Praze usazený baron Alberoni. V roce 1974 od něj jedno křeslo získal Emanuel Poche do sbírek UPM v Praze. Toto křeslo bylo vždy ve stálé expozici. Druhé křeslo z této kolekce získal v roce 1995 známý pražský sběratel, od jehož dědiců jej mám nyní v nabídce ArtKabinet. 18. století budeme mít zastoupené ještě rannými ukázkami míšeňského porcelánu a portrétem sochaře Mattäuse Donnera z okruhu vídeňského malíře Paula Trogera.


Z 19. století nabídneme stolní biedermeierový globus nebeské klenby od pražského kartografa Josefa Jüttnera z roku 1824 a dvě díla významného českého malíře Ludvíka Kohla, kresbu a olejomalbu chrámového interiéru.


Z počátku 20. století se nám podařilo získat dvě zajímavé kolekce. První „kubistická“ kolekce obsahuje čtyři keramické objekty, tři od Pavla Janáka, čtvrtým je unikátní váza od Vlastimila Hofmana. Druhá „vídeňská“ kolekce se rovněž skládá ze čtyř objektů. V tomto případě se jedná o skleněné vázy slavného vídeňského designéra Michaela Powolného, který je nechal zhotovit v roce 1914 ve sklárně Lötz v Klášterském Mlýně , ale nabízel je prostřednictvím firmy J.&L. Lobmeyr ve Vídni. Volba sklárny Lötz byla jednoduchá – pouze tam uměli splnit přesné požadavky autora na design a kvalitu.


Vrcholným galerijním dílem, které na veletrhu budeme vystavovat je Stojící ženský akt od Otakara Kubína z roku 1920. Tento v dobové literatuře vícekráte publikovaný obraz byl po mnoho desetiletí ukrytý v soukromé sbírce. Jedná se snad o nejkvalitnější autorovo dílo z tohoto neoklasicistního období. Na veletrh přivezeme i drobnou ochutnávku moderního skla, které máme rádi, a na které se specializujeme. Zajímavý příběh má Strom od Bořka Šípka. Patřil mezi osm stromů v annenském kostele, pod kterými předával Václav Havel ceny Vize 97.