Sběratelská vášeň jménem porcelán

Sběratelská vášeň jménem porcelán

20. června, 17.00, hlavní budova UPM Praha

Srdečně Vás zvu na přednášku na téma vývoje sběratelství porcelánu, kterou přednesu v přednáškovém sálu Uměleckoprůmyslového musea v Praze. Přednášku pořádá Společnost přátel UPM, za což jim upřímně děkuji.


Sběratelství porcelánu je fenomén stejně starý jako porcelán. Při přípravě přednášky jsem se chtěl zaměřit na sběratelství v Čechách, ale brzo jsem narazil na limity, které toto „národní“ vymezení v sobě obsahuje. Přeci jen sběratelství porcelánu je „internacionální“ disciplína a Čechy jsou příliš malé, aby se zde veškeré specifičnosti a krásy tohoto oboru projevily. Na druhou stranu jsem byl překvapen, kolikrát češi nebo přesněji děje odehrávající se na území Čech do světového sběratelství porcelánu zasáhly. A také kolik naprosto prvotřídních uměleckých děl, na které jsou pyšné světové sbírky, se v minulosti nacházelo v Čechách.


Věděli jste například, že slavný obraz Kuplířka od Vermeera van Delft, nyní hlavní exponát Drážďanských sbírek, byl v 18. století vyměněn za porcelán a nacházel se ve Valdštejnských sbírkách na Duchcově? Nebo že první doložený kus čínského porcelánu v Evropě mohl být ve sbírkách Karla IV.? Zajímá-li Vás poutavý příběh porcelánu doplněný mnoha fotografiemi, přijďte si jej poslechnout do Uměleckoprůmyslového musea.