Budování galerie ArtKabinet Zíka

Architektky Adéla Pečlová, Lenka Milerová, leden – březen 2019

Když jsme se před rokem rozhodli otevřít naší galerii, oslovili jsme dvě mladé architektky se zadáním navrhnout kabinet umění. Adéla Pečlová a Lenka Milerové se nápadu chopily s obrovským zápalem. Nápad propojit historické umělecké předměty s moderním, minimalistickém interiérem je oslovil.

Galerie má dispozici dvou obdélných místností za sebou, kde přední místnost s výkladcem je zaklenutá středověkou křížovou klenbou. Architektky se rozhodly pro použití nerezové oceli a skla, aby více vynikl kontrast mezi historickým prostorem a současným mobiliářem galerie. Zvolily odlišné pojetí pro přední a pro zadní místnost. U přední místnosti nechaly vyniknout zaklenutí - obvod místnosti obepnuly elegantní křivkou nerezového soklu. Ten poskytuje důstojný prostor pro vystavené předměty, především sochy, drobný nábytek a skleněné objekty. Zachovalé historické výklenky jsou místem pro subtilní skleněné vitríny se šperky a stříbrem, plocha zdí je určena obrazům.

budovani galerie f2

U zadní místnosti se architekty inspirovaly historickými kabinety s uměním. Po stranách umístily nerezové pásové vitríny vyložené modrým sametem s levitujícími skleněnými policemi na umělecké artefakty. Ve vitrínách je vystavena kolekce skla, porcelánu, asiatiky a dalších drobných uměleckých děl. Jedna otevřená vitrína je věnována nabídce kresby a grafiky. Tato druhá místnost je zakončena velkoformátovým zrcadlem, ve kterém se odráží celý kabinet a vytváří tak iluzi dvojnásobného prostoru. Za tímto otočným zrcadlem se skrývá pracovna s knihovnou a zázemí kabinetu.

budovani galerie f3

Přijďte se podívat, jak se Adéle Pečlové a Lence Milerové podařilo vytvořit první pražský kabinet umění.