Exponát října - Perla - Královna šperku

Exponát října - Perla - Královna šperku

Perly mají u žen zvlášní postavení. Některé na ně nedají dopustit, jiné by je nikdy na sebe nevzaly. Proč tomu tak je? Pro některé ženy hraje roli, že perly nejsou drahokamy, pro jiné je obtížné poznat a ocenit krásu pravých perel. Ale co si představit pod pojmem pravá perla? Perel existuje řada druhů, tímto článkem bych je ráda představila a ukázala na rozdíly mezi nimi.

Perla je matně lesklá kulička, která vzniká uvnitř perlotvorky. Perlotvorky jsou měkkýši jako například ústřice nebo mušle, kteří jako vedlejší produkt vytvářejí v těle perlu. Nejvzácnější jsou mořské perly přírodní, které vznikly v přírodě přirozenou cestou. To znamená, že člověk do jejich těla nevložil žádné tělísko, které by se obalilo perleťovou hmotou, perly vznikly spontánně. Těch je ale velmi malé množství, proto více než 95% mořských perel, které jsou na trhu, je kultivovaných. Kultivované perly jsou takové, které vznikly obalením perletí tělíska vloženého do těla perlotvorek. Základní dělení perel je na mořské a na sladkovodní.

F2

Náhrdelník z perel Akoya, průměr 8 – 8,5 mm

Mořské perly Akoya

Na počátku 20. let 20. století začali japonští producenti perel s prvními experimenty v chovu perlotvorek rodu Pinctada Martensii. Trvalo však třicet let, než bylo možné započít s jejich velkochovem. Do těchto perlotvorek se vkládají výhradně kulatá jádra a jejich velikost se pohybuje mezi 2 až 11 mm. Přírodní barvy Akoya perel jsou bílá s růžovým leskem a bílá s leskem světle šedým. Tyto perly mají ze všech druhů nejvyšší lesk.

Šperky s mořskými perlami Akoya patří do základního „šatníku“ každé dámy. Jsou synonymem kvalitního perlového šperku.

F3

Náušnice se žlutými brilianty a perlami Tahiti

Mořské Tahiti perly

Tahiti perla je tmavá jihomořská perla, produkt perlotvorky rodu Pinctada Margaritifera která se chová ve Francouzské Polynésii. Zde je nalezneme v odlehlých, korálovými útesy chráněných lagunách. Tahitské perly, kterým se nesprávně říká „černé perly“, jsou ve skutečnosti jen zřídka černé. Jejich přírodní zbarvení zahrnuje v sobě celou paletu fantazijních barev, od stříbrnošedé, přes paví zeleň a fialovou až téměř po černou. Díky tomu jsou nejvzácnější náhrdelníky z těchto perel, klenotník musí vybírat z ohromného množství perel, aby vybral ty se stejným barevným odstínem. Velikost perel se pohybuje od 7 mm až k téměř 20 mm.

Jejich tvar závisí na tvaru vloženého jádra. Vedle tradičních kulatých forem se v poslední době ve špercích uplatňují i kapky a hruštičky. Vytvořit náhrdelník z perel vyrovnané velikosti, barvy a stejného tvaru, je velmi náročné a vzácné. Proto šperky s tahitskými perlami najdete jen ve vyšších cenových kategoriích. Šperky s perlami Tahiti se hodí pro výjimečné příležitosti a zároveň mají v sobě jistou extravaganci.

Jihomořské perly

Jihomořská perla je neoddiskutovatelně královnou všech perel. Jihomořské perly jsou obdivovány pro svoji velikost, hedvábný lesk a jemné nuance barev. Mají svůj původ v Austrálii, Indonésii a na Filipínách. Postup při jejich produkci je obdobný, jako u perel Tahiti. I zde se vkládá do perlotvorky rodu Pinctada Maxima tvarované jádro – kulaté nebo kapkového tvaru. Barevný odstín a kvalitu lesku těchto perel ovlivňuje prostředí, ve kterém jsou perlotvorky chovány.

Zlatavý lesk a barvu zralého šampaňského získávají perly v severních oblastech Indonésie a Filipín. Bílé perly s modravým nebo metalickým leskem produkují perlotvorky na pobřeží Austrálie a v jižních oblastech Indonésie. Velikost perel se pohybuje mezi 9 a 30 mm.

F4

Luxusní náhrdelník ze sladkovodních perel o průměru 12 – 14 mm se zlatým uzávěrem se smaragdem a brilianty

Sladkovodní perly

Sladkovodní pely jsou chovány v jezerech nebo řekách. Tradičně jsou sladkovodní perly produkovány bez vnitřního jádra, kompletně tedy sestávají z perleti. Dnes jsou tyto perly k dispozici nejen v kulaté formě, ale také ve tvaru kapky, butonu nebo jako podlouhlé tyčinky. Výsledkem náročných experimentů s různými druhy mušlí a pěstebních postupů je jejich vzhled neustále měněn, vznikají nové barvy a nové tvary. Velikost jednotlivých perel se pohybuje mezi 1 mm až 20 mm. Barevná rozmanitost, která dosahuje od bílé přes růžovou až po různé odstíny šedé a fialové, je korunována leskem ve všech barvách duhy.

Zhruba od r. 2000 produkují čínští chovatelé sladkovodních perlotvorek perly s vloženým jádrem. Podle velikosti vloženého jádra dosahují perel až do průměru 15,5 mm a přes počáteční nezdary se jim dnes již daří získávat perly opravdu kulaté. Těch je ale v celkové produkci stále jen malé procento, a tak šperky s dokonale kulatými a hladkými sladkovodními perlami se cenově blíží těm z mořských perel.

Mgr. Hana Šimonová - přední český odborník na šperky, od roku 1997 expert společnosti Dorotheum, zároveň soudní znalec v oboru šperky.